تبریز یکی از زیباترین های شهرهای ایران است. رسانه توپراق در این نوشتار، بر آن است که معیارهای دخیل در انتخاب تبریز بعنوان زیباترین شهر ایران را بررسی کند.
تبریز شهر اولین ها؛ اولین مدرسه مدرن و نوین، اولین مدرسه کودکان استثنایی و ناشنوایان، اولین چاپخانه، اولین شهرداری، اولین شهربانی، اولین تراموا،اولین آتش نشانی، اولین کتابخانه به سبک نوین و دهها اولین دیگر را در شناسنامه خود دارد. تا به حال به این شهر اگر سفر کرده باشد خواهید دریافت که داشته های تبریز در این چند مورد خلاصه نمی شود. تبریز، با یک میلیون و چند صد هزار نفر جمعیت، شهر بدون گدا و حتی بدون کارتن خواب لقب گرفته بود. البته با شرایط اقتصادی حاکم بر کشور، تعداد افراد آبرومندی که مجبور به دراز کردن دستشان در برابر بیگانگان شده اند در این شهر نیز کم و بیش به چشم می خورد.
ریچاردز انگلیسی، از تبریز به عنوان زنده ترین شهر ایران یاد می کند. ریچاردز که از انجمن حکاکان و نقاشان سلطنتی دوران پهلوی بود، تمامی شهر های ایران را بازدید کرده بود. وی، زمانی که به تبریز می رسد می گوید: «اینجا زنده ترین بخش ایران است.»
ریچاردز می گوید، در سایر شهر های ایران، دیوارها ترک برداشته اند. پل های روی جوی ها به حدی شکننده اند که میشود تنها با یک لگد خرابشان کرد. اما دیوارهای شهر تبریز، تنها دیوارهایی بودند که ترک نداشتند. گر می شود دیوارهایی که این شهر را در مقابل حمله مغول حفظ کرده بودند، به آن سادگی خراب کرد؟
شهر تبریز، ویژگی ها و ظرفیت هایی را دارد که حتی هنوز هم با این شرایط اجتماعی و اقتصادی می تواند زیباترین و سالمترین شهر ایران و گاها جهان باشد!
شاید در خبرگزاری های داخلی ایران، اعم از فارس، ایسنا و .. شما نیز خبر جهان شهر شدن تبریز را که تیتر اول روزنامه ها شد دیده باشید. خبرهایی بی اساس و بدون هیچ منبعی موثق در رسانه های خارجی! اما، تبریز نیازی به این جعل اخبار ندارد.
شاید نتوان تبریز را به عنوان یک «جهان شهر» تصور کرد. چراکه، ویژگی های سیاسی و حساسیت هایی که در این مناطق وجود دارد، مانع از تبدیل شدن این شهر به یک جهان شهر شود. شاید هم، در موقعیت کنونی، «تبدیل شدن به یک جهان شهر» به صلاح هم نباشد! اما، تبریز، پایتخت گردشگری جهان اسلام و فیروزه جهان اسلام است. این شهر، با دربر داشتن 800 خانه تاریخی زیبا و اصیل، یکی از زیباترین شهرهای ایران است.
شهر تبریز، با پتانسیلی بسیار قوی، سال های پیاپی به عنوان شهر پیش گام و پیشتاز در سرمایه گذاری بخش خصوصی بوده است و همواره، موفق ترین شهر ایران، در تحقق سیاست های اصل ۴۴ ام قانون اساسی معرفی شده است.
در سال 2015، تبریز به عنوان پایتخت فرش جهان معرفی می شود. در آن سال ها، طبق اعلام رسمی شورای جهانی صنایع دستی (wcc)، پس از بررسیهای تخصصی صورت گرفته توسط کارشناسان جهانی، صنایع دستی و فرش به ثبت جهانی رسیدند. تبریز، از سوی یونسکو و شورای جهانی صنایع دستی لقب پایتخت فرش جهان را از آن خود ساخت. جالب است بدانید که تنها ۱۱ شهر درسراسر دنیا به عنوان شهرهای جهانی صنایع دستی معرفی شده اند.
تبریز همچنین، نماینده اطلس شهرهای جهان اسلام
پایتخت نگارگری جهان اسلام
و … از دیگر صفت هایی است که پایتخت مصادیق فرهنگی جهان اسلام به آن معرفی شده اند.
اگر به تاریخ رجوع کنیم خواهیم دید که تبریز، در طول سالها، همواره شهری متجدد بوده و بسیاری از علوم و حتی شیوه های زندگی مدرن نیز در این جغرافیاپا گرفته اند و به دیگر نقاط کشور سرایت پیدا کرده است.
مگر بدون تبریز، مشروطه می توانست رقم خورد؟ بدون ستارخان ها و باقرخان ها؟ بدون آزادیستان و …
از سویی، تبریز دروازه اروپا است. این شهر، چه وقایع مهم تاریخی و سیاسی را به چشم ندیده و به جان نچشیده است؟ اگر در میان نوشتههای مورخان و جهان گردان و سیاحان چرخی بزنید،عبور جاده ابریشم از نزدیکی این شهر چنان رونق اقتصادی! در این شهر به وجود آورده بود که اقتصاد کشور ایران، حول آن می چرخید.
علیرضا سربازی