کمپینگ در ارسباران | قاراداغ مئشه لری

مدرسه رشدیه تبریز | اولین مدرسه نوین ایران
مدرسه رشدیه تبریز | اولین مدرسه نوین ایران
فروردین 24, 1400
نگذاریم صدای آشیقلار خاموش شود
نگذاریم صدای آشیقلار خاموش شود
فروردین 24, 1400
نمایش همه
ارسباران قاراداغ مئشه لری

ارسباران قاراداغ مئشه لری

■ منطقه حفاظت شده ارسباران بهشت گمشده آذربایجان لقب گرفته اند. اگر به آذربایجان و یا تبریز سفر می کنید، پیشنهاد ما این است که چند روزی را در جنگل های ارسباران و یا قاراداغ مئشه لری کمپ زده و به دل طبیعت بزنید.
ارسباران که ¬درگذشته¬ای نه چندان دور به محدوده وسیعی از کناره ارس، حد فاصل جلفا تا مغان و بلندیهای سبلان، بزقوش و سهند اطلاق می¬شد، اکنون به دلایل متعددی نظیرتخریب عرصه¬های منحصر به فرد جنگلی و تجمع قلمرو زیستی عشایر قره داغ، عمدتا به مرزهای سیاسی شهرستانهای کلیبر و اهر محدود می¬گردد. ارسباران از نقطه نظراکولوژیکی، ساختارهای اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و تاریخی، منطقه¬ای منحصر به فرد در کشور به شمار می¬رود و به لحاظ ویژگیهای خاص طبیعی، اقلیمی، اقتصادی و انسانی، ایلات و عشایر، فرهنگ و سنن قومی و ملی و مذهبی از سایر مناطق آذربایجان متمایز می¬باشد.
منطقه حفاظت شده ارسباران با وسعت 80654 هکتار ما بین سه رودخانه مهم که ازشمال به رود ارس، از غرب به رودخانه ایلگنه چای و از شرق به کلیبرچای و از جنوب به ارتفاعات سایگرام محدوده شده¬است قرار گرفته است.

■ زیستگاهها وحیات وحش
ارسباران با برخورداری از اشکال متنوعی از صخره¬ها، جنگل¬ها، مراتع، رودخانه¬ها، کشتزارها طیف وسیعی از زیستگاهها را دربرمی گیرد که عبارتند از: زیستگاه آنزا، زیستگاه کلن، زیستگاه پیردره سی، زیستگاه قارونلار، قلعه دره سی وینق، زیستگاه جنگ دایمی و زیستگاه وایگان. بنابراین منطقه ¬ارسباران بهترین و مناسبترین زیستگاه پستانداران بزرگ نظیر کل و بز، گراز، خرس قهوه¬ای، گرگ، سیاه گوش، روباه، خرگوش و پلنگ می¬باشد و از پرندگان نیز می¬توان به سیاه خروس قفقازی، کبک، دراج، قرقاول و انواع پرندگان شکاری و تعداد بی شماری از پرندگان مهاجر آبزی و خشکی اشاره نمود که حدود 215 گونه پرنده، 29 گونه خزنده، 5 گونه دو زیست، 48 گونه پستاندار و17 گونه ماهی را درخود جای داده است.

■ پوشش گیاهی ارسباران | قاراداغ مئشه لری
از دیگر زیبایی های مسحور کننده ارسباران تغییر دایمی مناظر و جایگزینی مناسب و متناوب چشم¬اندازهای مرتعی و جنگلی در سراسرسطح منطقه است. انواع مختلفی از جوامع علفی و درختچه¬ای، جوامع مختلف جنگلهای خزان کننده، بیشه زارهای خزان کننده هیرکانی به همراه جوامع مختلف خزان دار و سوزنی برگ، علفزارهای استپی و مراتع ییلاقی، جوامع غالب منطقه به شمار می¬روند. دراین میان جنگلهای مختلف بلوط به همراه گونه¬هایی چون کیکم، سماق، زرشک، گیلاس وحشی، گوجه، انار وحشی، تمشک، سیب وگلابی وحشی و نسترن معرف مناطق جنگلی متراکم با اقلیم مرطوب و بارانی و تیپهای مختلف از گیاهان بوته¬ای چون گون، سیاه تلو، اورمک، انواع نعناعیان، پامچال و آلاله وگونه¬های متنوع گراسها و نباتات علوفه¬ای معرف مناطق نیمه خشک، استپی و کمربندهای ییلاقی می¬باشد. بلوط، ممرز سرخدار و ارس گونه¬های با ارزش منطقه محسوب می¬شود و درخت زغال اخته به عنوان گیاه شاخص منطقه به همراه گیلاس وحشی از گیاهان مهم مناطق مرطوب مدیترانه¬ای هستند که نفوذ گسترده آنها دراین منطقه قرابت این ناحیه را با جنگلهای اروپای شرقی بیشتر نشان می¬دهد.

■ پناهگاه حیات وحش کیامکی
منطقه کیامکی به علت داشتن زمین ساخت ویژه و وجود چشم¬اندازها و مناظربسیار زیبای طبیعی چون پرتگاه¬ها ،صخره های عظیم و دره های ژرف توام با تنوع گونه¬ای در جانوران و گیاهان که نظر هر بیننده¬ای را به خود جلب می¬نماید به عنوان یکی از زیستگاه¬های شاخص بعضی از گونه¬های مهم جانوری و به عنوان میراث طبیعی محسوب می¬گردد. پناهگاه ¬حیات وحش کیامکی به وسعت 96952 هکتار در شمال غربی استان و 50کیلومتری شمال شهرستان مرند قرار دارد.
این منطقه به علت وجود اختلاف ارتفاع زیاد در یک محدوده و تفاوتهای اقلیمی متفاوت دارای فصول رویشی گیاهان متنوع است. در حالی که در اواخر زمستان و اوایل بهار در کنار رودخانه¬های ارس درختان به گل نشسته اند ارتفاعات جنوبی پوشیده از برف می¬باشد.

■ زیستگاهها
از مهمترین زیستگاه¬ها می¬توان به زیستگاه¬های مناطق ییلاقی کیامکی که درجنوب پناهگاه واقع شده اشاره نمود که مهمترین ارتفاعات را دربرمی¬گیرد و زیستگاه حیوانات وحشی، چراگاه احشام و تعداد کثیری از دامداران محلی و مهاجر می¬باشد که از مراتع این زیستگاه بهره مند می¬شوند. زیستگاه¬های آبی عمدتا در کنار رودخانه مرزی ارس واقع شده که پذیرای پرندگان مهاجر آبزی و کنار آبزی در فصول مختلف می¬باشد. صخره¬ها و پرتگاه¬های صعب العبور و دره¬های ژرف در کوهستانهای کنتال نیز زیستگاه منحصر به فرد گونه¬های کوه زی از جمله کل و بز و پلنگ می باشد.

■ حیات وحش
گونه¬های حیات وحش کیامکی شامل پستاندارانی چون کل و بز، قوچ و میش ارمنی، خرس قهوه¬ای، گربه وحشی، پلنگ بوده و از پرندگان مي¬توان به کبک دری، کبوتر و پرندگان شکاری نظیر عقاب طلایی، کرکس، هما، عقاب ماهی¬گیر و طرلان اشاره نمود. از دوزیستان و خزندگان می¬توان به مار، سوسمار، قورباغه معمولی و وزغ سبز اشاره کرد. از ماهیان بومی می¬توان به سیم، سوف، کپور معمولی، سیاه ماهی، ماهی کولی، سس ماهی و زردپر اشاره نمود. بنابراین در کل حدود 26 گونه پستاندار، 85 گونه پرنده،14گونه مار در این منطقه شناسایی شده¬اند.

■ پوشش گیاهی
از گونه¬های درختچه¬ای می¬توان به گز، سنجد، افرا، زرشک اشاره نمود و از تک درخت¬ها می¬توان به داغداغان، بنه، افدرا، قیچ و نسترن ارس اشاره کرد. از پوشش مرتعی می توان به تیپ¬های گون، قانقال شور، درمنه، خشخاش، سنبل¬الطیب، بید، قدومه، زعفران وحشی، شاه تره، لاله واژگون، زنبق وحشی وگل قاصد اشاره نمود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *