روستای تاریخی کندوان در فاصله52 کیلومتری جنوب تبریز و در20 کیلومتری جنوب شرقی اسکو در دامنههای غربی کوه سهند و در ارتفاع 2400 متر از سطح دریا واقع شده است.
■ وجه تسمیه
نام روستا در میان بسیاری ازاهالی و در اسناد و نوشتههای قدیمی کندوجان میباشد که ترکیب یافته از دو کلمه کند به معنی قریه وآبادی و جان به معنی وجود و خود است. برخی معتقدند این نام به خاطر حفاظت از جان و مال مردم در فضای کرانهای کنده شده به این روستا داده شده و روستا به کندوجان اشتهار یافته است. از سوی دیگر عدهای نیز معتقدند کندوجان شکل تغییر یافته کندوکان است و آن ترکیبی از دو کلمه کنده و کان میباشد که اشاره به کندن کرانها و ایجاد فضاهایی در داخل صخرهها دارد.
■ سابقه تاریخی
در مورد سابقه تاریخی روستای کندوان نظرات متفاوتی ابراز شده است. به نظر میرسد اهالی این روستا قبلا ساکن روستای حیله ور واقع در دو کیلومتری کندوان بودهاند که در قرن هفتم هجری، مقارن با حمله مغولان به خاطر موقعیت طبیعی کندوان که جنبه دفاعی دارد، برای در امان ماندن از هجوم قوم مهاجم به این روستا عزیمت و درآن ساکن شدهاند.
■ ویژگی های تاریخی
روستای تاریخی کندوان با ویژگیهای ممتاز جغرافیایی و طبیعی یکی از روستاهای شگفت انگیز کشور محسوب میگردد. معماری زیبای صخرهای آن به همراه آب و هوای مطبوع کوهستانی، قرار گرفتن در دره زیبای کندوان، وجود رودخانه پرآب کندوان، باغات سرسبز منطقه، وجود آب معدنی با خاصیت درمانی، مناطق ییلاقی اطراف روستا، چشمانداز زیبای منطقه به همراه سایر آثار تاریخی و طبیعی، این روستا را در زمره روستاهای هدف گردشگری قرار دادهاست. روستای تاریخی كندوان
■ معماری صخرهای
آنچه بیش از همه در روستای کندوان جلب توجه میکند معماری کم نظیر صخرهای روستاست. این نوع از معماری حاکی از صحنه مبارزه و جدال انسان با طبیعت و در خدمت گرفتن صخرههای طبیعی است. تشخیص اولین محل پیدایش معماری صخرهای درست همانند تشخیص اولین خانههای بشری کاری ناممکن است ولی همین قدر میتوان گفت که ابتدا معماری صخرهای درآن نقاطی به وجود آمد که سنگها استقامتشان کمتر بوده، به عبارت دیگر بشر ابتدا با سنگهای سست به مبارزه برخاست و پس از کسب تجربه به تدریج با سنگهای سخت نیز درافتاد. آثار معماری صخرهای دراغلب نقاط جهان از جمله در ایتالیا، افغانستان، یونان، پرو، آمریکای لاتین و چین به چشم میخورد که این نمونهها برخلاف روستای کندوان خالی از سکنه میباشند. معماری صخرهای از نوع آنچه که در کندوان دیده می شود فقط در یک منطقه دیگر در روی کره زمین ایجاد شده وآن در دره زیبای گورمه در منطقه کاپادو کیای ترکیه است که این منطقه نیز خالی از سکنه ميباشد. لذا کندوان تنها نمونه منحصر به فردی است که فضاهای آن هنوز مورد استفاده بوده و مردم درآن زندگی میکنند به عبارتی دیگر کندوان تنها نمونه معماری زنده و در حال سکونت جهان به حساب میآید. روستای کندوان در واقع مجموعه صخرههای مخروطی شکلی است که روستاییان درون آنها را تراشیده و به صورت مسکونی درآوردهاند. صخرهها از نوعی سنگ آتشفشانی موسوم به توف تشکیل یافتهاند. قسمتهای سست بخش بیرونی مخروطها براثر عوامل جوی مانند باد و باران دچار فرسایش شده و از بین رفته و قسمتهای سخت آن باقی مانده است. فضای داخل صخرهها که کران نامیده میشود، درقاعده مخروط وسیع تراست وهرچه به راس مخروط نزدیک تر میشویم از حجم آن کاسته میشود، برعکس کلیه روستاهای ایران که خانهها در طول وعرض گسترش مییابند، سکونت گاه روستاییان کندوان در ارتفاع گسترش یافته است. صخرههای کندوان عمدتا دو، و در مواردی سه یا چهار طبقه هستند. طبقات اول صخرههای مسکونی اکثرا به صورت آغل دامها و طبقات دوم و سوم محل زیست روستاییان هستند. در کرانهای چهار طبقه آخرین طبقه به عنوان انبار خانواده مورد استفاده قرار میگیرد. ارتباط کرانها از قسمت خارج برقرار میشود و به رغم محدود بودن فضای داخلی با توجه به تقسیماتی که صورت گرفته امکانات زیستی مناسبی درآنها فراهم شده است از جمله در دیوارهای جانبی کرانها، رفهایی کندهاند که محل قراردادن چراغ، آینه، کتاب واشیایی ازاین قبیل است. همانند بیشتر روستاها در مناطق سرد سیر ایران تنور پخت نان در کف اتاق اصلی قرار دارد ولی در مواردی تنور خارج از کران نیز ساخته شده است. در بعضی از کرانها، سکویی سنگی با ارتفاع اندک وجود دارد که آن را با فرش یا جاجیم و یا گلیم میپوشانند و از این محل به عنوان مکانی جهت استراحت و خواب افراد خانواده استفاده میشود. روستای تاریخی كندوان
به سبب عایق بودن دیوار کرانها، هوای بیرون به داخل نفوذ نمیکند و در نتیجه کرانها در تابستانها خنک و در زمستانها گرم است. بیشتر کرانها جنوبی هستند و ساکنان آنها در فصل سرما و در روزهای آفتابی از طریق پنجرهها و نورگیرها بیشترین استفاده را از نور و حرارت خورشید میبرند. هسته اولیه روستا در باختر و مرکز آن قرار داشته که با ازدیاد جمعیت، محلات و کرانها به سوی خاور گسترش یافته است. روستا دارای محلاتی است که دراصطلاح محلی به آنها جابا گفته میشود. در کندوان صخرههایی با کاربری عمومی نیز وجود دارد از آن جمله می توان به حمام قدیمی و مسجد قدیمی روستا اشاره کرد. وسیع ترین کران موجود در روستا کران مسجد است که به وسیله نرده چوبی به دوبخش زنانه و مردانه تقسیم شده است. صخره های کندوان از نظر استقرار نیز دارای تنوع میباشند برخی به صورت چند تایی و به هم چسبیده بوده و برخی به صورت جفتی و تعدادی نیز به صورت تکی میباشند.
■ آب معدنی کندوان
این آب به صورت چشمه بوده و موقعیت دهانه چشمه به صورت کف درهای و تک دهانهای میباشد، وضعیت استفاده از آب چشمه به صورت انتقال آب از 100 متری به وسیله لوله به یک مخزن سر پوشیده است که به وسیله شیرهای تعبیه شده در آن مورداستفاده قرار می گیرد.
مالکیت چشمه کندوان عمومی ومتعلق به کل روستاییان است، جریان آب این چشمه دایمی و دبی آن یکسان است و فقط در فصول پر باران سال دارای تغییرات جزیی است. دبی آب چشمه کندوان 5/0 لیتر در هر ثانیهاست. از ویژگیهای خاص این آب، از بین بردن سنگ کلیهاست. آب معدنی کندوان در ردیف آبهای معدنی سولفات کلسیک سرد میباشد که بر روی سنگ فسفات یا آپاتیت اثر کرده و سبب متلاشی شدن آن میگردد و علت این امراسیدی بودن آب معدنی کندوان است که ph آن در حدود 8/6% میباشد، بنابراین آب این چشمه به عنوان یکی از موثرترین منابع طبیعیاست و در درمان بیماران میتواند مورد استفاده قرار گیرد.
روستای تاریخی کندوان یکی از حلقه های روستاگردی تاریخی «توپراق» است. برای کسب اطلاعات بیشتر، کلیک کنید.