ارائه مختصری از زندگی نامه استاد علی سلیمی ، کسی که لقب افسانه شرق را با خود یدک می کشد کار آسانی نیست. استاد علی سلیمی از بزرگان حوزه ی موسیقی و هنر تاریخ معاصر می باشند که لقب افسانه شرق را با خود یدک می کشند. پدر و مادر استاد سلیمی اصالتا اهل اردبیل بودند سال ها پیش از تولد سلیمی خانواده ایشان ساکن شهر باکو پایتخت جمهوری آذربایجان کنونی می شوند. در تاریخ 1301هجری شمسی علی سلیمی در شهر زیبای باکو دیده به جهان باز می کند. استعدادی که ایشان در زمینه موسیقی داشتند سبب این شد که از همان دوران کودکی علی سلیمی را به مکتب موسیقی بفرستند. استاد برای اولین بار نواختن تار را در کنار موسیقیدان مشهور آذربایجان « باکیخانوف » شروع به آموختن نمود. در دوران نوجوانی وی به دلیل مسایل سیاسی حاکم بین دولت ها خانواده سلیمی به شهر خودشان اردبیل بازگشتند. پس از بازگشت به اردبیل سلیمی همچنان در عرصه موسیقی و آهنگ سازی تلاش مینمود. در سال 1332 ایشان موفق به کسب مدال طلای یک جشنواره موسیقی و همزمان با آن به رهبری ارکستر آذربایجانی رادیو ایران انتخاب شدند.
استاد سلیمی برای تشکیل ارکستر آذربایجان از هنرمندانی مانند: فاطمه قنادی، اسماعیل چشم آذر، مصطفی پایان و… استفاده کردند.
علی سلیمی در سال 1338 با همکارش فاطمه قنادی ازدواج کردند. حاصل این ازدواج دو فرزند به نام های سئویل و یاشار است .
در سال 1342 ارکستر آذربایجانی رادیو ایران منحل شد. ولی استاد همچنان پرقدرت به کار خود ادامه دادند و توانستند اثر های بیاد ماندنی از خود برجای گذارند.
«آیریلیق» اثری برجسته از دوران زندگی سلیمی است که بر اساس اشعاری از فرهاد ابراهیمی ساخته شده است.
در سال 1344وقتی که رشید بهبود اف مهمان علی سلیمی بودند، آهنگ «آیریلیق» را برای اولین بار شنید و با کسب اجازه از استاد این آهنگ را در باکو اجرا نمود که این اجرا سبب به شهرت رسیدن آهنگ «آیریلیق» در جهان شد.
علی سلیمی درباره ترانه آیریلیق میگوید:«درد و غمی که به خاطر جدایی از سرزمین مادری در بین مردم دو سوی آراز دیده میشد، مرا ترغیب میکرد تا ترانهای برای این موضوع بنویسم. زمانی که نه رژیم پهلوی و نه حکومت سوسیالیستی اجازه دیدار از اقوام آن طرف آراز را به ما نمیدادند»
از دیگر آثار به جای مانده از استاد میتوان به آهنگ های زیر اشاره نمود:
سیزه سلام گتیرمیشم
حیدر بابا
مارش
سهندیم
تبریزیم
کوراوغلو
اؤلکه میز
و…
از آثار مکتوب علی سلیمی نیز می توان به کتاب آموزش تار آذربایجانی اشاره کرد که استاد در این اثر خود متدی خاص و متفاوت را در نواختن تار آذربایجانی ارائه و آموزش می دهند.
علی سلیمی در سال 1367هجری شمسی از طرف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نایل بع گرفتن درجه دکتری افتخاری موسیقی شدند.
تندیس استاد سلیمی به عنوان«آهنگ ساز برجسته شرق» در یونسکو نیز نصب شده است که این امر افتخاری برای آذربایجان به شمار می آید.
استاد اواخر عمرگرانقدر خود را در شهر تبریز گذران نمودند و در این دوران نیز تاثیر قابل توجهی در توسعه و پیشرفت عرصع موسیقی آذربایجانی گداشتند.
سرانجام استاد علی سلیمی افسانه موسیقی شرق در روز دوم اردیبهشت سال1376هجری شمشی بر اثر سکته مغزی دار فانی را وداع و به دیار باقی شتافتند.
نویسنده: مهسا لطفی